Hva skal barnet hete?

Titler på bilder

Jeg synes ofte det er vanskelig å finne rett tittel til et bilde. Da kan man være fristet til å skrive No title. Men når jeg går på utstillinger og ser på prislisten og ser etter tittelen og det står Uten tittel, eller et tall, blir jeg ofte irritert. Jeg tenker; hva har kunstneren ment? Hva skal bildet formidle? På den annen side blir det jo også slik at Uten tittel overlater til betrakteren å bruke fantasien og selv finne ut hva bildet formidler. For om man setter en tittel, blir jo betrakteren ledet til å se det i lys av tittelen, mens kanskje uten tittel hadde vedkommende sett og opplevd noe helt annet.

Her er et maleri som er figurativt, og man ser tydelig hva bildet forestiller. Likevel er det rom for tolkning og forskjellige titler. Hva ville du ha kalt bildet?

Jeg har en tittel på bildet, det har med dansing å gjøre, kanskje naturligvis, men for meg har tittelen en spesiell betydning. Nederst i bloggen skal jeg fortelle deg hvilken tittel jeg valgte og hvorfor.

Engelske titler

Jeg har stort sett valgt å ha engelske titler på bildene mine. Jeg vet ikke helt hvorfor, men tror at de kanskje lettere vil bli funnet av søkemotorer på internett, og kanskje for at en norsk tittel vil føles for konkret. Hvis bildet mitt heter Untitled, blir det neppe funnet på internett. Det er tusenvis av andre med samme tittel.

Men hvordan finne og velge titler?

Først og fremst må du lytte til deg selv og følge intuisjonen. Av og til kommer tittelen lett, andre ganger står det bom stille. I går var jeg på åpningen av Harald Sohlbergs fantastiske utstilling på Nasjonalgalleriet. Anbefales på det sterkeste. Men der tittet jeg også på titlene, og så at de stort sett beskrev det vi så. Det er ganske vanlig når det gjelder titler. Men noen bilder hadde mer stemningspregede titler, som for eksempel et lite, veldig mørkt bilde med et par som ser utover et mørkt landskap med en liten flik av en sol i horisonten. De står der i mørket, til høyre i bildet, og bildet har tittelen Mystikk. Da kan vi la fantasien blomstre.

Beklager kvaliteten på bildet, men jeg tror du forstår hva jeg mener.

Verdt å tenke på med hensyn til titler.

Hvilken type motiv forestiller bildet? Er det et portrett, er det kanskje naturlig med navn på vedkommende, hvis det er portrettet som er hovedsaken. Men hva hvis det er en type portrett som forestiller en fiktiv person? Hva skal tittelen være da? Da tenker jeg at man må kjenne etter hva det er i bildet som slår deg først, eller er det en skjult betydning? Hva hander bildet om?

Under er to eksempler på dette. Min valgte tittel står under bildet, men hva ville din tittel ha vært?

Waiting for you
The Artist

Abstrakte bilder

Jeg synes det stort sett er veldig vanskelig å gi titler til abstrakte, non-figurative bilder. Hva går man etter da? Hva føler jeg når jeg ser på bildet? Hvilken farge er dominant? Hvordan er uttrykket? Hva uttrykker bildet? Gir det glede, sinne, redsel, angst? Så kan man finne synonymer til stemninger og andre ord som renner en i hu. Er det noe humor i bildet? Tenker du kanskje på musikk? Da er det mane ord som kan brukes som uttrykker stemninger. Mulighetene er mange.

Under ser du noen bilder som jeg trenger din hjelp til å finne tittel til. Jeg håper du vil hjelpe meg.

Da gjenstår det bare å fortelle hva tittelen ble på det innledende maleriet av det dansende paret. Tittelen ble: Two to tango. For meg er det tydelig at paret danser tango, og tango var den først dansen jeg hadde med min samboer gjennom 17 år, og for å ha et godt forhold gjennom livet, må man kunne danse sammen på en god måte. Hva var ditt forslag?

Ha en deilig helg!

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *