Høst på hell

Høsten utenfor mitt vindu

Jeg sitter og ser ut på de vakre høstfargene. Et ekorn piler forbi. En skjæres vakre fjærdrakt blir truffet av solen. Dette er inspirasjon, og det gjør godt i sjelen. Jeg tror dette var inspirasjonen som bidro til at jeg valgte de fargene jeg gjorde i bildet du ser nedenfor.

Autumn leaves

Jeg er ikke sikker på om dette maleriet, som er på treplate, 60 x 60, er ferdig. Men det får være som det er inntil jeg synes det er ferdig, eller maler videre.

Dette er også et «fotomaleri». Det vil si at det er et fotografi som er utganspunktet eller startpunktet for bildet. Fotografiet er av en sliten murvegg i Portugal. Jeg har litt dilla på strukturer og mønstre som dannes på vegger der murpuss faller av eller er preget av tidens tann.

Det originale fotografiet

Fremgangsmåte

Hvordan gjør jeg det og hva skal til? Det er sikkert mange måter å gjøre det på, men dette er én måte. Først finner jeg en bakgrunnsfarge. Denne må tørke helt. Deretter bestemmer jeg meg for hvor bildet skal være på lerretet eller platen. Så legger jeg et lag med lim/medium der bildet skal være og legger bildet på. Da er det viktig å presse ut eventuelle luftbobler. Det gjør jeg ved å legge et matpapir eller lignende over bildet og presse fra midten og ut. Så må dette tørke helt, før du legger et lag med medium over. Dermed forsegler du papiret som fotografiet er på.

Hva slags lim? Mye kan brukes, det avhenger også litt av størrelsen på arbeidet du holder på med. Jeg bruker et medium, det vil si Gloss Glazing Fluid fra Golden, eller et annet medium fra Lascaux eller Golden. Du kan også bruke trelim eller tapetklister. Det er viktig at det du har limt er helt tørt før du jobber videre, ellers vil det oppstå bobler i fotografiet som er vanskelige å få bort. Bobler kan også oppstå om bildet du limer på er på tynt papir, som for eksempel fra ukeblader eller aviser.

Forskjellig typer medium og en spatel til å rette ut bobler

Alt kan brukes

Med det mener jeg at du kan bruke mange ting som du kan lime på bildet ditt for å skape struktur eller interesse. Det behøver ikke være noe som skal styre retningen på maleriet ditt som når fotoet er utgangspunktet. Det kan være omvendt. En teaterbillett, eller et klipp fra et innpakningspapir du liker godt, overskrifter i aviser og blader, for å nevne noe. Bare fantasien din setter grensene. Men, du kal huske på en ting; copyright. Man kan ikke bare ta andres bilder og bruke dem fritt, det beste er å bruke bilder som ikke er underlagt copyright. Eller som er dine egne.

En rusten stolpe i Karlstad
Hva skjer her? 30 x 30 cm
Pins and needles

Det første bildet er av en stolpe i Karlstad som malingen flasser av på. Det var utgangspunktet for maleriet ved siden av, som jeg ikke har noen tittel på ennå. Kan du hjelpe? Det siste bildet er basert på et utklipp fra et blad, hvor den røde ballen trigget meg, sammen med alle nålene. Da må bildet hete Pins and needles.

Dette jeg har fortalt om her og mye annet er ting du lærer og får praktisere på kurs hos meg. Kanskje du har lyst til å delta? Jeg har malekurs gående nå, men til neste år er det nye muligheter. De starter i midten av februar.

Inntrykk fra atelieret mitt

I dag publiserer jeg mitt niende blogginnlegg. Jeg håper du har funnet noe som er interessant å lese. Jeg opplever at det er lærerikt for meg også og vil gjerne vite om det er andre temaer du vil jeg skal belyse. Kom gjerne med en tilbakemelding.

Ha en deilig helg.

PS.

Nå er det mulig for deg også å bli medlem av Art2Life Academy. Der er det mye inspirasjon og instruktivt å følge med på. Gå inn på art2lifeacademy.com og se selv.

2 Comments

  1. Hei Toril, jeg leser innleggene dine! Interessant å se hva du lager. Og ikke minst «høre» hva du tenker om prosesser og forskjellige ting.

    Nå har jeg meldt meg på som følger på bloggen din. Da får jeg beskjed når du legger ut nye ting. DET er kjempesmart! Anbefales!!!!

    Reply
    • Takk skal du ha, Linda.

      Reply

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *