Å lage bedre bilder

Hvis du ser nøye på de bildene jeg la ut sist, ser du at de har fått røff behandling. Jeg har skrapt, risset og pusset med både sandpapir og stålull. Da er treplatene gode å ha, for det er vanskelig å gjøre det samme på lerret.

Noe av det viktigste Nicholas Wilton formidlet, var hvor viktig det er med value og design. På norsk blir dette; value: fargens styrke; lyst middels eller mørkt. Design blir det samme som komposisjon, og da handler det om former, deres størrelse, plassering og ulikheter. En tredje viktig ingrediens er kontraster. For at man skal gidde å se mer enn et sekund på et bilde, må øyet ha noe om beveger det rundt. Hvis alle former er i samme valører, blir det kjedelig å se på. Du skal kunne se et bilde på lang avstand, gjerne på andre siden av gaten, og så bli interessert i å se det på nært hold. Men kontrastene må heller ikke være for store og for eksempel plassert midt i bildet. Da blir det en blink, og øyet stopper der. På bildene nedenfor har jeg forsøkt å holde meg til disse prinsippene. Jeg ser klart at disse bildene ikke er gode nok, men her er det kontraster, forskjellige valører av fargene, forskjellige størrelser på formene, ulike strøk osv. Jeg kommer nok til å arbeide mer med dem, da kan de endre seg totalt. Det er viktig å strekke seg mot det beste man kan klare.

Nå er det ikke slik at disse prinsippene bare gjelder abstrakt kunst. De kan anvendes både på abstrakt og figurativ kunst, på foto og collage for å nevne noe. Ja jeg vil vel også påstå at de gjelder også i livet. Variasjon og kontraster er vel det som gjør livet verdt å leve?

Inspirasjon

Vi trenger alle inspirasjon. En av mine store helter når det gjelder maleriet og min læremester er Peter Esdaile. Hans bilder inspirerer meg veldig. Han bor for tiden i USA, men akkurat nå er han i Norge og har en stor utstilling i Bærum Kunstforening. Den burde du få med deg. Han tenker nok ikke på disse prinsippene når han maler, for ham er dette innebygget. Under ser du noen av malerier har stiller ut nå.

1 Comment

  1. Det er virkelig inspirerende å lese det du skriver her Toril. Kjenner jeg trenger det for å komme i gang igjen selv etter en lang periode med «tørre pensler».
    Dine fantastiske farger og figurer som du så mesterlig behersker gjør meg virkelig i godt humør.
    En kjempebra blogg som jeg ser fram til lese framover!

    Reply

Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *